„Sodra“ pradeda mokėti didesnes senatvės pensijas tiems senjorams, kurie turi sukaupę daugiau nei 30 metų stažo. Rugpjūtį perskaičiuotos ir padidintos pensijos išmokamos maždaug 150 tūkst. – ketvirtadaliui – senjorų, o likusiems – rugsėjį.
Ši gera žinia – ilgai laukta. Vis dėlto, svarbu žinoti keletą dalykų, kad nereikėtų be reikalo nerimauti. „Sodra“ pateikia penkis svarbiausius klausimus ir atsakymus į juos.
1. Ar pensijos didės visiems?
Ne. Senatvės pensijos didės daugeliui – trims iš keturių senjorų – bet ne visiems.
Didės tik senatvės pensijos, kurios yra paskirtos iki 2018 metų sausio ir tik tiems gyventojams, kurie sukaupė daugiau nei 30 metų stažo. Netekto darbingumo (neįgalumo), našlių našlaičių pensijos, taip pat tos senatvės pensijos, kurios paskirtos šiais metais, nebus perskaičiuojamos ir nesikeis.
Perskaičiavus senatvės pensijas jos padidės tiems, kas yra įgiję daugiau negu 30 metų stažo. Tačiau tai nesusiję su būtinuoju stažu. Yra gyventojų, kurie pagal anuomet galiojusius teisės aktus išėjo į pensiją turėdami 28 metų stažą, kai būtinasis stažas siekė 25 metus. Tokiu atveju pensija nesikeis.
Svarbu ir tai, kad turintiems mažiau stažo pensijos nemažės.
2. Kiek didės pensijos?
Senatvės pensija turintiems daugiau nei 30 metų stažo didės kiekvienam skirtingai. Tai priklauso nuo to, kiek stažo žmogus sukaupė.
Pensija gali padidėti ir 12 eurų, jeigu žmogus turi 45 metus stažo, o gali padidėti 0,8 euro, jeigu žmogus turi 31 metus stažo. Perskaičiuojant bus įvertinta kiekviena stažo diena. Apskaičiuota, kad vidutiniškai pensijos padidės 9 eurais.
Be to, kadangi įstatymas įsigaliojo nuo metų pradžios, o perskaičiuotos pensijos pradedamos mokėti rugpjūtį ar rugsėjį, už pirmus šių metų mėnesius bus išmokėta nepriemoka.


Pavyzdžiui, jeigu žmogaus pensija padidėjo 8 eurais, rugpjūtį pradėjus mokėti didesnę pensiją už mėnesius nuo sausio iki liepos jis dar gaus 56 eurų vienkartinę išmoką. Kaip tai atrodys?
Tarkime, vidutinę 300 eurų senatvės pensiją gaunančio ir 40 metų stažo turinčio senjoro perskaičiuota pensija padidėja 8 eurais iki 308 eurų.
Tokiu atveju, jei didesnę pensiją jis pradės gauti nuo rugpjūčio, tą mėnesį senjoras jau gaus 308 eurų periodinę pensiją ir dar 56 eurų susikaupusią nepriemoką, t. y. iš viso 364 eurus.
O nuo rugsėjo jau kiekvieną mėnesį bus mokama 308 eurų senatvės pensija. Jei didesnė pensija (308 eurų) senjorą pirmą kartą pasieks rugsėjį, tai jo vienkartinė nepriemoka, susikaupusi nuo sausio iki rugpjūčio, sieks 64 eurus ir bus išmokėta rugsėjį. O spalio ir vėlesniais mėnesiais senjoras gaus didesnę 308 eurų dydžio pensiją.
Taigi toks padidinimas lems, kad senjoras šiais metais gaus beveik 100 eurų daugiau.
3. Kaip sužinosiu, kokia bus mano pensija?
„Sodra“ visiems senatvės pensijas gaunantiems senjorams atsiųs registruotą laišką, kuriame bus aiškiai parodyta, kokio dydžio yra perskaičiuota pensija, kokia nepriemoka priklauso, ir sprendimą, kuriame bus paaiškinta, kaip apskaičiuota naujoji pensija. Laiškai bus atsiųsti ir tiems, kam senatvės pensija nepadidės.
Laiškai jau pradėti siųsti ir beveik visus senjorus jie pasieks rugpjūtį arba rugsėjį. Kol nėra sprendimo, kol tokio laiško negavote, deja, „Sodros“ konsultantai nei skyriuose nei telefonu negalės atsakyti, kokio dydžio yra perskaičiuota pensija.
Jei kyla neaiškumų, geriausia būtų pirma sulaukti laiško, o tik tada kreiptis į „Sodrą“.
4. Kodėl kaimynas gavo didesnę pensiją, o aš dar negavau?
Perskaičiuotos senatvės pensijos bus pradėtos mokėti rugpjūtį arba rugsėjį. Dalį senjorų – kas ketvirtą – perskaičiuota senatvės pensija ir nepriemoka pasieks rugpjūčio mėnesį.
Visų likusių prašome palaukti – perskaičiuotos senatvės pensijos bus pradėtos mokėti rugsėjį. Tada bus išmokėta ir susikaupusi nepriemoka už laikotarpį nuo sausio.
5. Ar tai visas pensijos didinimas?
Primename, kad šių metų pradžioje visos pensijos buvo indeksuotos ir jau padidėjo beveik 7 proc. – vidutiniškai 21 euru. Po perskaičiavimo pensijos padidės dar vidutiniškai 9 eurais. Apskaičiuota, kad šių metų pabaigoje vidutinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, sieks 332 eurus.
Kitų metų pradžioje, kaip numatyta Socialinio draudimo pensijų įstatyme, pensijos vėl bus indeksuojamos – kiek jos padidės, priklausys nuo esamų ir prognozuojamų darbo užmokesčio fondo pokyčių. Kiek vidutiniškai augs ekonomika ir gyventojų darbo užmokesčio fondas, tiek vidutiniškai didės ir pensijos. Tikslus dydis paaiškės šių metų pabaigoje.
Remiantis negalutiniais duomenimis, prognozuojama, kad pensijos kitų metų pradžioje galėtų didėti dar vidutiniškai apie 20 eurų. Taip pensijos bus didinamos kasmet.

„Sodros“ inf.

Joomla templates by a4joomla