Mielieji,

gražiausios metų šventės – tai džiaugsmo, tikėjimo ir vilties laikas. Šia proga norime palinkėti Jums ir Jūsų artimiesiems, kad šventės būtų kupinos džiaugsmo bei jaukumo, o 2022 metai – įneštų į Jūsų gyvenimą optimizmo, reikšmingų darbų ir asmeninės sėkmės!

Puoselėkime savo namus, branginkime artimuosius ir dalinkimės stiprybe. Tegul šios šventės mums suteikia daugiau tikėjimo ateitimi ir į kiekvienus namus atneša laimės bei ramybės!

Jaukių ir sėkmingų Naujųjų metų!

Štai jau prabėgo antri metai, kai veikia Pačkėnų vaikų dienos centras, kurio veiklos finansuojamos LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Utenos rajono savivaldybės lėšomis. Per tuos metus mes pakankamai neblogai susigyvenome. Bet kaip ir visose šeimose, taip ir mūsų labai didelėje šeimynoje buvo visko - ir džiugių akimirkų ir tokių, kurias norėtume pamiršti ir iš jų pasimokyti.

Centre vaikai ruošia pamokas, užsiima rankdarbiais, žaidžia įvairius lavinamuosius, judrius ir stalo žaidimus, sprendžia įvairias gyvenimiškas situacijas, švenčia gimtadienius, valstybines ir kalendorines šventes, rengia akcijas, tvarko aplinką, daug keliauja.

Centre daug įdomios popamokinės veiklos, o taip pat specialūs užsiėmimai: ,,Kaip nugalėti pyktį”, ,,Mokausi gyventi be žalingų įpročių”, ,,Ar aš tolerantiškas?“, pilietiškumo, sveikos gyvensenos, kulinarinės pamokėlės ir kt.

Kadangi vasarą pamokų ruoša atpuola, vyresnieji galėjo ugdyti kitus savo gebėjimus – kulinarinius, bendravimo, aplinkos tvarkymo – ir kartu įtraukti į veiklą mažuosius. Juk centre – kaip ir šeimoje, čia visi kartu dalyvauja, kad būtų jauku, kvepėtų gardumynais, kad norėtųsi kasdien sugrįžti. Kartais į veiklas įsijungdavo ir tėveliai, tai tikrai labai puiku, norėtųsi, kad veiklose dalyvautų kuo daugiau tėvų, nes tai abipusė nauda. Tėveliai matytų, kaip jų vaikas elgiasi viešumoje, su draugais ir mokytojais, o vaikai labai didžiuojasi savo tėvais, nori parodyti kaip jam sekasi, ką naujo išmoko.

Šiais metais mūsų vasaros veiklos buvo ypatingai turiningos ir aktyvios. Dienos centro vaikai kartu su aplinkinių kaimų vaikais dalyvavo vasaros dienos stovykloje, kurioje dalyvavo virš 50 vaikų. Kiekvieną dieną laukdavo vis naujos, įdomios veiklos. Užsiėmimus vedė Utenos šeimos ir gerovės centro darbuotojai, Rokiškio r. Bajorų bendruomenės ,,Lėlių namai“, A. ir V. Miškinių viešosios bibliotekos darbuotojai, ,,Juventus“ komandos atstovai, animatoriai ,,Gyvi žaislai“.

Per didžiuosius vasaros karščius dažnai vykdavome pasimaudyti. Žaisdavome įvairius žaidimus, ruošdavome pietus ant laužo. Vasarą tėveliai dirba ir negali vaikams skirti tiek laiko, o mes galėdavome neskubėdami pasimaudyti, paiškylauti prie vandens 3-4 val. Kaip buvo gera, kai atvyko Asta su pilnu maišu ledų, kurių užteko visiems atsigaivinti tokią karštą dieną.

Vasarą vaikai buvo išvykę net į 12 ekskursijų. Kiekvieną savaitę vis vykdavome į ekskursiją. Apsilankėme Anykščiuose Safari parke, Širvintų rajone apsilankėme Vikingų kaime, kuriame susipažinome su senovės karių apranga, senoviniais žaidimais, gaminome ir ragavome senovės vikingų valgius. Vykome į Niūronyse esantį Arklio muziejų, dalyvavome edukacijoje ,,Prakalbintas molis“, vaikai gamino įvairius molinius dirbinius. Kiek linksmybių ir nepamirštamų įspūdžių patirta Anykščiuose Labirintų parke ir Molėtuose Žalvario parke. Bene įspūdingiausia ekskursija buvo apsilankymas Raubonių parke, į kurią vyko net 27 vaikai ir 6 lydintys asmenys. Įsimintini įspūdžiai paliko po apsilankymo A. ir V. Miškinių literatūrinėje-etnografinėje sodyboje. Zarasuose laipynių parke vaikams teko išbandyti įvairias trasas, įveikti savo baimes, parodyti ištvermę ir sumanumą. Su vaikais vykome pas Utenos lazerius (Lazer tag). Diena buvo kupina naujų įspūdžių, naujų veiklų. Tiek daug veiklos ir tikro karo, tiek berniukams, tiek mergaitėms.

Per mokinių rudens atostogas organizavome pažintinę kelionę ,,Pažinkime gimtąjį kraštą“. Aplankėme Taurapilio piliakalnį, susipažinome su jo istorija, pasižvalgėme po senuosius Strazdų, Šuminų, Vaišnoriškės etnografinius kaimus. Aplankėme Stripeikių bitininkystės muziejų, kiekvienas sau nusiliejome vaško žvakę, kurią galėjome uždegti ant Kūčių stalo.

Išvykoje į Auksinio elnio slėnį, kurią organizavo Utenos VVG, gyvai susipažinome su elniais, danieliais, dalyvavome edukacijose-vadovaujant Agnei Šeduikei, kaimiškoje krosnyje kepėme picą, maketavome ir susikirpome Kalėdines dovanų kojines, kurias paskui Aušra Vitkutė susiuvo, uždėjo apdailą ir padovanojo vaikams.

Nepamiršome bendradarbiavimo ir su kitais vaikų dienos centrais. Pas save į svečius pakvietėme Biliakiemio vaikų dienos centro vaikus. Žaidėme sportinius žaidimus, dėliojome mozaiką, svečiai apsilankė mūsų Raganų muziejuje. Atsakomajam vizitui Biliakiemiečiai pakvietė į Utenos kraštotyros muziejų, kuriame liejome žvakes.

Prieš šventes vykome į Utenos RPMC, kur susipažinome su mokykla, maisto ruošimo laboratorijoje kepėme meduolius ir Kūčiukus, kuriuos vaikai didžiuodamiesi savo darbu, sudėjo ant savo Kūčių stalo.

Pačkėnų krašto bendruomenė kartu su vaikų dienos centru organizavo akciją ,,Pasidalinkime gerumu“. Vaikai kepė kūčiukus, meduolius, juos puošė, supakavo dovanėles, pagamino atvirukus. Kūčių išvakarėse su pačių pagamintomis dovanomis iškeliavome pasveikinti vyresnio amžiaus gyventojų. Linksmi, kartodami sveikinimo žodžius skubėjome iš vieno kiemo į kitą. Šiais metais pasibeldėme net į dvidešimt penkių namų duris. Duris atvėrusiems linkėjome sveikatos, laimės, daug norų, svajonių, planų, dar sulaukti daugybės šv. Kalėdų ir niekada nebūti vienišiems, stengėmės, kad per Kalėdas neliktų liūdinčių ir pamirštų. Norėjome, kad vaikai atrastų laimę, kurią suteikia galimybė duoti, pažinti ramybę ir džiaugsmą, suprasti Kalėdų prasmę, vertinti tai, ką turime.

Prabėgus metams, mes galime pasidžiaugti ir pasikeitusiais mūsų ugdytiniais. Vaikai išmoko geriau sutarti ir bendrauti didelėje grupėje, nors kartais atrodo ir didokas amžiaus skirtumas tarp vaikų, bet mes juk kaip viena didelė šeima. Vaikai įgijo daugiau pasitikėjimo savimi, lavino bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimus, meninius, fizinius, gamtos pažinimo, netgi kulinarinius gebėjimus.

Pirmiausiai už atsidavimą vaikams, gebėjimą juos suprasti, sudominti, kai reikia padėti, paguosti, kartais ir sutramdyti ar ašarą nušluostyti, noriu padėkoti centro darbuotojams Dianai Kaziūnienei, Sigitai Černiauskienei, Neringai Matkevičienei, Danutei Trinkūnienei, Rasai Maniušienei.

Didelis ačiū ir savanoriams, jų indėlis taip pat nemažas ir svarbiausiai neapmokamas, kartais reikalaujantis netgi papildomų išlaidų, kai reikia kur nors nuvežti, kažką atvežti. Reikalui esant, visada mielai padėdavo Alvydas Žigas, Inga Lekavičienė, Rita Veteikienė, Aušra Glaskienė.

Dar vieni metai atsisveikina su mumis, nusinešdami laimingas akimirkas, neišpildytas svajones, malonias ir nemalonias staigmenas.

Linkiu, kad šie Naujieji metai atneštų tik džiaugsmą, skaidrią nuotaiką, laimingas minutes ir paprastą žmogišką, šeimynišką laimę.

Pačkėnų bendruomenės pirmininkė   Dana Žigienė

 

Joomla templates by a4joomla