2022 08 04 BendraPaskutiniąją liepos mėnesio savaitę Pačkėnuose vyko jau VIII-oji vasaros dienos stovykla vaikams, kuriai lėšų pagal projektą skyrė Utenos rajono savivaldybė. 900 Eur. visai stovyklai, kai tiek daug vaikų tikrai mažoka, mums netgi pietums didžiausio katilo košės reikėjo, o ką jau kalbėti apie veiklas. Kitų programų projektinės lėšos yra viešos, o stovyklų organizavimo kažkodėl tik balai, tuomet ir kyla įvairiausios mintys. Dalį lėšų skyrė pati bendruomenė, daržovių teko ieškoti savo daržuose, o ruošiant dovanėles savanoriams, teko praverti ir savo pinigines.

Ruoštis stovyklai jau pradėjome ankstyvą pavasarį. Reikėjo susidėlioti visą programą, paruošti įvairias reikalingas priemones žaidimams, rungtims, ieškoti savanorių, galinčių dirbti su vaikais, ieškojome, ką galima pakviesti, kad būtų įdomu ir kažkas nauja.

Stovykloje dalyvavo virš 60 vaikų, kurių amžius nuo 5 iki 15 metų. Vykdyti veiklas, esant tokiam skirtingam amžiui gana sudėtinga. Pasiskirstę pagal amžių į tris grupes, supažindinome su grupių vadovais ir sėkmingai pradėjome veiklas. Kiekvieną dieną iki pietų turėjome kviestinių svečių, kurie užimdavo vaikus. Pirmąją dieną pas mus atvyko ,,Teatriukas“, tai profesionalūs aktoriai biržietė Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas, tarp kitko uteniškis, baigęs V-ąją vidurinę, dabartinę Vyturių pagrindinę mokyklą. Vaikus dainos ir šokio pagalba supažindino su vitaminais, išsiaiškino kokį maistą mes mėgstame, kokį maistą sveika valgyti, mokė kaip reikia praustis...

Antroji stovyklos diena-fizinio aktyvumo diena. Mankštas vedė ,,ERELGYMO“ trenerė Renata. Iš pradžių bendra mankšta visiems vaikams, o po to WORLD JUMRING programa.  Išmankštino kiekvieną sąnariuką, kiekvieną raumenuką, vaikams teko išlieti nemažai prakaito.

Trečią dieną pas mus apsilankė Utenos A. ir V. Miškinių bibliotekos atstovės Edita Šileikytė ir  Jurgita Gudelienė. Vaikams teko susimaketuoti ir pasigaminti ženkliukus, pažaisti įvairius greitos reakcijos žaidimus.

Ketvirtąją stovyklos dieną sulaukėme svečių iš MB ,,Aukštyn LT“. Išklausėme trumpą instruktažą ir pasinėrėme žaisti burbulų futbolą. Kiekvienai grupei trys kėliniai po 5 min., bet kiek reikėjo atiduoti jėgų. Griuvome ir kėlėmės ir vėl žaidėme, likusieji karštai palaikė komandas. Mažieji taip pat galėjo išbandyti savo jėgas.

Kiekvieną dieną po pietų, truputį pailsėję, grupėmis dalyvavome įvairiose veiklose, į kurias kvietė savanoriai. Lipdėme mozaiką, gaminome knygų skirtukus, piešėme ant akmenukų, bandėme įvaldyti taškavimo techniką, žaidėme komandinius žaidimus, dalyvavome įvairiose rungtyse ir kaip nepažaisti savo mylimiausią kvadratą, kai tiek daug vaikų. Ypatingai tuo džiaugėsi mažesnieji, kaip jie didžiavosi, kad gali žaisti kartu su vyresniais draugais, reikėjo pamatyti jų spindinčias akis.

Paskutiniąją stovyklos dieną visas veiklas organizavo Utenos seniūnija. Labai didelis ačiū seniūnui Sauliui Gaižauskui, pavaduotojai Laurai Gaivenienei, nes finansiškai mes patys būtume neišsivertę. Stovyklai lėšas veiklų vykdymui skyrė Utenos rajono savivaldybė ir Pačkėnų krašto bendruomenė.

Stovyklos nauda vaikams tikrai labai didelė, neišmatuojama. Vaikai galėjo išmėginti naujas veiklas, patirti naujų įspūdžių, bei smagiai praleisti laiką, kartu mokytis tolerancijos, padėti mažesniems broliams ar sesėms. Vyresniesiems –tai proga susitikti daug draugų, bendraminčių,  nes visi žinome, kuo daugiau-tuo linksmiau. Mažiesiems-tai neįkainojama patirtis, ypatingai paliekant darželį ir ruošiantis į mokyklą, tai savotiška adaptacija. Juk mokykloje reikės jau būti savarankiškais, nebus šalia geradarių auklyčių, gelbėjančių įvairiose situacijose. Labai gera proga ir patiems mažiausiems paleisti mamos ar močiutės ranką, kurie stovyklos pradžioje buvo labai nedrąsūs, kartais ir ašaros pabirdavo skruostu. Baigiantis stovyklai jie jau savarankiškai dalyvavo veiklose ir jau patys klausdavo ,,o kur mes dabar eisime?“, nes visi-ir maži ir dideli, žino stovyklos taisykles, valandą pabuvus vienoje veikloje, grupės keičiasi ir eina į kitas veiklas.  Džiugu buvo matyti iš nuostabos ir smalsumo žibančias vaikų akis, suteikti jiems naujų potyrių, žinių, galimybę turiningai praleisti savaitę, dovanoti visiems džiaugsmo akimirkų.

Jokios stovyklos nesurengsi be geros komandos, aišku jinai galėjo būti žymiai didesnė. Todėl labai nuoširdžiai norėčiau padėkoti savanoriams, kurie be jokio atlygio prisidėjo prie stovyklos veiklų organizavimo, tai Danutei Trinkūnienei, Loretai Mikalauskienei, Viltei Kirilovaitei, Dianai Kaziūnienei, Indrei Paškonytei, Editai Šileikytei, Rugilei Stundžiaitei ir Alvydui Žigui, nes visur reikėjo vyriškų rankų. Ačiū  Ingai Lekavičienei už ledus, seniūnui už puokštę saldumynų, tėveliams už dovanas.

Dana Žigienė

Pačkėnų bendruomenės pirmininkė

Daugiau nuotraukų Pačkėnų krašto bendruomenės facebook

 

Joomla templates by a4joomla