Aliu trasaAlių motokroso trasa, esanti Alių kaime, 4 km. nuo Utenos – vienas iš uteniškių, miesto svečių ir motociklų sporto mėgėjų traukos objektų. Joje kasmet rengiami čempionatai, į kuriuos atvyksta sportininkai ir iš Lietuvos, ir iš užsienio valstybių. Štai praėjusiais metais liepos 30–31 dienomis Aliuose vyko Betsafe Lietuvos motokroso čempionato III etapas, kuriame buvo galima pamatyti ir Lietuvos bei pasaulio motokroso žvaigždę Arminą Jasikonį.
Utenos rajono savivaldybė, siekdama motokroso trasoje įrengti infrastruktūrą, atitinkančią pasaulinius standartus, pradėjo rengti trasos rekonstravimo techninį projektą.
Kaip keisis trasa ir kokia infrastruktūra yra numatyta 11 ha žemės ploto sklype? Utenos rajono savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyr. specialistas Vytautas Leika sakė, kad po rekonstrukcijos trasa pasikeis neatpažįstamai. Pirmiausia, ji atitik FIM MXGP/MX2 pasaulio motokroso čempionato ir FIM motociklų su priekabomis Pasaulio čempionato trasų standartus. O tai – kelias į svarbius tarptautinius čempionatus.
„Rengiamame trasos rekonstrukcijos techniniame projekte numatyti rekonstrukcijos darbų etapai, – sakė V. Leika. – Juos įgyvendinant bus rekonstruojama pati trasa, įrengiamos įvairios zonos: sportininkų kiemelio zona, atvira žiūrovų zona, tribūnos, suvenyrų prekybos zona, poilsio ir pramogų zona. Pagalvota ir apie mažuosius žiūrovus: jiems bus pastatyti žaidimų įrenginiai. Taip pat bus įrengtos žiūrovų automobilių stovėjimo aikštelės, transporto priemonių plovykla, takai“.
Teritorijoje numatyti 4 stacionarūs pastatai: restoranas, administracinis pastatas, sportininkų higienos pastatas, pramoginis tiltas, penki prekybos povilionai, komunikaciniai tuneliai ir kt. Renginių metu bus pastatomi papildomi laikini statiniai pagal varžybų organizavimo reiklavimus.
Minėtas pramoginis tiltas – viena didžiausių naujovių. Jis bus stiklinis, 165 m ilgio, 18,2 m aukščio ir tarnaus kaip aikštelė pasivaikščiojimui, lankytojų fotosesijoms ir apžvalgai. Į tiltą bus galima pasikelti liftu arba užlipti laiptais. Priklausomai nuo to, kiek lankytojai turės energijos.
Vienas svarbiausių statinių teritorijoje bus šiuolaikinės architektūros 3 aukštų administracinis pastatas. Jį numatoma pastatyti centrinėje dalyje. Pastate bus daug multifunkcinių
patalpų: atvykimo, sportininkų parko, dopingo, teisėjų, techninės kontrolės, medicinos ir televizijos ofisai, traumų kambarys, sportininkų higienos patalpos, universali konferencijų medijos salė ir kt. Vienu metu pastate galės tilpti beveik 200 žmonių.
Rekonstruojant Alių trasą teritorijoje numatyti nutiesti ir vandentiekio, nuotekų, lietaus nuotekų, drenažo, laistymo bei apšvietimo tinklai. Bus įrengiamos dekoratyvinio apželdinimo zonos, kurios bus kuriamos prie vaikų žaidimų aikštelių, poilsio vietų, taip pat jos uždengs automobilių stovėjimo ir konteinerių aikšteles.
Visa teritorija ir joje esantys statiniai bus pritaikyti žmonėms su negalia: jiems suprojektuotos automobilių stovėjimo išlaipinimo aikštelės, numatomos higienos patalpos, liftai. Sklypo paviršiai bus projektuojami užtikrinant laisvą neįgaliųjų judėjimą.
Statybos darbai Alių trasoje turėtų prasidėti jau šių metų pabaigoje.

Utenos rajono savivaldybės administracijos informacija

Joomla templates by a4joomla