Spausdinti

20180213 UžgavenesUžgavėnės - žiemos, juoko ir išdaigų šventė. Švenčiama likus septynioms savaitėms (46 dienoms iki Velykų). Šventės paskirtis išvyti žiemą ir paskatinti greičiau ateiti pavasarį.

Vaikutėnų bibliotekos vedėja Vida Masiulienė surengė literatūrinę ir foto nuotraukų parodą apie Užgavėnes. Nuotraukose matėme keleto metų užfiksuotas Vaikutėnų Užgavėnių renginių akimirkas.
Žiemą varė ir pavasarį kvietė, daugybė Vaikutėniškių ir svečių. Šventėn sugužėjo vietinės raganos, velniai, kanapinis, lašininis, čigonai ir visi kiti. Ypač gerai atrodė svečiai, pasipuošę „natūralių veidų“ kaukėmis.


Raganos, tai moteriškės nuo 5 iki 55 metų gražuolės, įspūdingomis nosimis, fantastiškais rūbais, bei žydinčiomis šluotomis, o jas į puotą atlydėjo velniai, nešini ryškiomis šakėmis, bei gera nuotaika. Prieš iškeliaudami nusiaubti kaimo, visi atrodė puikiai, o grįžo labai nukentėję, ypač velniai, kurių šakes apgraužė šunys, o raganoms skareles ir sijonus nutampė vietiniai gyventojai, bet nuostolius padengė ir nuotaiką pakėlė gausybė gautų saldumynų.
Lašinis ir Kanapinis. Kadangi ši žiema neseniai prasidėjo, tai mūsų Lašininis nutukti ir patinginiauti nesuspėjo, o Kanapinis aktyviai ruošėsi ateinančiam pavasariui, nors maitinosi prastai, bet labai ištyso ir sustiprėjo. Kovoje Kanapiniui į pagalbą sulėkė būrys prisivalgiusių persirengėlių, o Lašininiui padėjo pati gražiausia ir stipriausia ragana. Jėgos buvo apylygės, bet vistik Kanapinio komanda šiaip ne taip laimėjo.
Daktarka – atvykusi iš Žagoro raisto turėjo prižiūrėti dalyvių sveikatą, patikrinti kraujospūdį, cukraus kiekį kraujyje ir prižiūrėti, kad visi būtų sočiai riebiai prisivalgę ir persivalgę. Daug žmonių buvo išgelbėta nuo badavimo ir visokių dietų.
Šeimininkės – nepaprastai išradingos, turėjo visko ko pagal receptus prašė valgytojai. Blynai buvo nuostabūs, skanūs ir apvalūs.

Sočiai ir daug prisivalgę, pašokę, padainavę, pasigalinėję, prisiminėme Morę, kuri kantriai laukė, kol į ją kas nors atkreips dėmesį. Ir atkreipė – atbėgo persirengėlis su degtukais ir jau norėjo padegti, bet raganos pamačiusios, kad jų blogų darbų draugei atėjo galas, puolė šokti atsisveikinimo ir paguodos šokį. Persirengėlis jas pravaikė ir Morę uždegė, o su ja uždegė visas per žiemą susikaupusias blogybes. Buvo gražu pažiūrėti ir parėkti: „Žiema, žiema bėk iš kiemo“.
Tuo šventė nesibaigė, nes daug žmonių panoro pasivažinėti Kanapinio traktoriuku – rogėmis ir šventė užsitesė iki sutemų.
Visi dalyviai dėkoja organizatoriams: Jūratei, Vidai, Laurai, Vilijai ir patys sau.
Raganos: Danielė, Elija, Ainė, Evelina, Marta, Miglė, Dominyka, Urtė Ž., Urtė M., Goda, Karolina, Linutė, Laura, Olia, Rima, Jūratė, Laimutė.
Velniai: Edenas, Paulius, Augustas, Dominykas, Ugnius.
Kanapinis – Arūnas Juzėnas, Lašininis – Edvinas Dragūnas, Daktarka – Vilija.
Labai ačiū už skanius blynus šeimininkėms: Vidai, Lilijai ir Nijolei. Dėkojame muzikantams: Jonui Vilkui, Jonui Noreikai ir Marytei Raukštienei. Ačiū Utenos seniūnijos seniūnui Sauliui Gaižauskui už saldžią dovaną vaikams.

Informacija Jūratės Bliuvienės. Daugiau nuotraukų  Vaikutėnų krašto bendruomenės facebook