Spausdinti

2018 02 18VaikutenuVasario 16-oji – pati reikšmingiausia Lietuvos istorijos data. Ši data lyg tiltas sujungia 1253 m. liepos 6 d. gimusią senąją Lietuvą ir 1990 m. kovo 11 d. atkurtą nepriklausomą Lietuvą. Be Vasario 16-osios nebūtų Kovo 11-osios ir jos sėkmės istorijos. Turėjome išskirtinę progą, kartu su visa Lietuva, 2018 m. Vasario 16-ąją pasitikti šventiškai ir išradingai.
Lietuvos 100 – mečio jubiliejui Vaikutėnų bibliotekoje veikia literatūrinė paroda „Širdyje visa Lietuva“. Iš šimto vėliavėlių, kurias pagamino „Darbščiųjų rankelių“ būrelio vaikai (vad. V. Puodžiukienė) ir bendruomenės moterys, Vaikutėnų laisvalaikio centro kiemelyje susmaigstėme širdies kontūrą, o jos viduryje uždegėme skaičių 100 iš šimto žvakučių. Žvakučių šiluma papuošė ir sušildė mūsų Tėvynę. Bibliotekos vedėja Vida Masiulienė visus pasveikino su Lietuvos Valstybės nepriklausomybės šimtmečiu. Visi susirinkusieji giedojome Lietuvos himną ir šimtmečio kūrinį „Lietuva brangi“. Po to laisvalaikio centro specialistė Jūratė Bliuvienė visus pakvietė į laisvalaikio salę tęsti minėjimo. Bendruomenės narė Laima Zabarauskaitė skaitė eiles apie Lietuvą ir sukvietė visus renginio dalyvius sudėlioti ir sukurti Lietuvos žemėlapį „Sudėliokime Lietuvą taip tvirtai, kad ji niekada nebūtų skaldoma, dalinama, plėšiama, deginama ar žudoma“. Sudėlioję Lietuvos žemėlapį, parašėme jame šimtą gražiausių žodžių ir linkėjimų, išplaukiančių iš mūsų širdžių, atsakinėjome į Laimos Zabarauskaitės paruoštus klausimus iš Lietuvos istorijos. Tai buvo mūsų sveikinimas Tėvynei.


Po to visi vaišinomės namine duona ir pyragu, naminiu sūriu ir medumi. Duona yra vienas iš seniausių žmonių valgių, pradėtų vartoti, kai dar nemokėta dirbti žemės. Senovės lietuviai, kaip ir kitos žemdirbių tautos, duoną pelnė sunkiai ir vargingai, todėl ją labai brangino, supo pagarba, kūrė apie ją pasakas.
Dėkojame prisidėjusiems prie šventės organizavimo, tai Laimai Zabarauskaitei, Vilijai Puodžiukienei, Vidai Masiulienei. Ačiū Valdui Perminui už naminės duonos gaminius, Nijolei Urbonienei už naminį sūrį, Jūratei Bliuvienei už naminį medų, Utenos seniūnijos socialinei darbuotojai Rimai Petrošienei už vaisius, Danutei Lingienei už šventės dekoracijas, Monikai Motiejūnaitei už šventinę atributiką – vėliavą, ir nuoširdus ačiū visiems dalyvavusiems Atkurtos Lietuvos 100-mečio minėjime.

Informacija Jūratės Bliuvienės, nuotraukos Godos Raslanaitės ir Jūratės Bliuvienės. Daugiau nuotraukų Vaikutėnų krašto bendruomenės facebook.