Spausdinti

92018 m. birželio 28 d. (ketvirtadienį) 16.30 val. buvusiame Trečialaukio kaime (šalia Pačkėnų kaimo, Utenos seniūnijoje) buvo atidengtas paminklas 1948 m. birželio mėn. 25 d. žuvusiems partizanams: Vytauto apygardos vado adjutantui Mindaugui Barysai–Rimtautui (g. 1923 m.), Liūto rinktinės Ąžuolo kuopos Kovo būrio partizanams: būrio vadui Aleksandrui Jakštoniui–Šamui (g. 1911 m.), Domininkui Jakštoniui–Vieversiui (g. 1923 m.) ir Pranui Vytautui Liesnikovui-Putinui (g. 1928 m.).
Prieš 70 metų įvykusi tragedija prisiminta su širdgėla ir skausmu gyvųjų liudininkų – Juozo Barysos. Juozo pasakota gyvenimo istorija apie pokario įvykius ir išdavystes, meilę tėviškei, kada Utenos krašto žmonės kovojo už Lietuvos laisvę. Paminklą pašventino Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios klebonas, kunigas Kęstutis Palepšys. Atminimo žvakutę didvyriams uždegė ir Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino vardu pagarbą išreiškė mero patarėjas Gintautas Petravičius. Padėkota ir paminklą leidusiam pastatyti savo žemėje Narūnui Janukevičiui, skulptoriui Airijui Stočkui, visiems atminimo iniciatoriams, šauliams, renginio svečiams. Garbės salvę šovė KASP Vyčio apygardos 5 rinktinės 507 kuopos savanoriai.
Po atminties renginio buvo aukojamos Šv. Mišios Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje už žuvusiuosius ir gyvus likusius jų artimuosius, geradarius ir paminklo statytojus.

Utenos rajono savivaldybės informacija