Spausdinti

2018 08 09 Diplomas2018 m. birželio 16 d. Pačkėnuose vykusio XIV Rytų Aukštaitijos regiono sąskrydžio metu buvo siekiama Lietuvos rekordo - surišti ilgiausią skarų juostą - virtinę. Sąskrydžio organizatoriai tam tikslui jau antrus metus rinko mamų ir močiučių ryšėtas skaras, skareles, jų atsivežė ir sąskrydžio dalyviai.
Akcijos metu skaromis susikibusių žmonių eilė turėjo išstovėti visą matavimo laiką. Buvo matuojama visas skarų juostos ilgis metrais, skarų skaičius vienetais, skarų etnografinė reikšmė. Tą labai kruopščiai padarė nešališki arbitrai: Utenos rajono savivaldybės tarybos nariai Kęstutis Ūdras ir Raimundas Kelevišius, Utenos rajono savivaldybės administracijos kultūros skyriaus specialistė, Aukštaitijos regiono etnografinės kultūros globos tarybos pirmininkė, etnografinės kultūros globos tarybos narė Zita Mackevičienė ir jiems talkinę Utenos seniūnijos seniūnas Saulius Gaižauskas, pačkėniškis Vidmandas Adomėnas.
Suskaičiavus ir susumavus rezultatus paaiškėjo, kad mes visi kartu surišome 562 skaras, kurias tuo metu laikė 171 žmogus, o metrais visa tai siekė 622,98 m, o etnografinės kilmės buvo suskaičiuotos 26 skaros.
Visa informacija apie rekordo pasiekimus buvo išsiusta į Lietuvos rekordus fiksuojančią agentūrą „FACTUM“.
Pagaliau sulaukėme oficialaus rekordo pripažinimo, kuris bus įrašytas (jei per tiek laiko kas nepagerins rekordo) į ketvirtąją Lietuvos rekordų knygą.
Kitais metais skaros ir skarelės bus eksponuojamos skarų muziejuje, o mes džiaugiamės ir dėkojame visiem už kantrybę (stovėti reikėjo ilgaaai) ir kad buvote kartu su mumis!

Informacija Loretos Mikalauskienės

{youtube}gQZ4D3lr6qo&feature{/youtube}