Spausdinti

IMG 20180921 183447 1Saulė yra žemės raktų saugotoja. Per rudens lygiadienį, išeidama žiemoti, ji užrakina žemę, o raktus atiduoda išskrendantiems į vasaros karalystę paukščiams. Pavasarį paukščiai sugrįš, gražins raktus ir Saulė vėl atrakins Žemę. Išeinanti žiemoti, Saulė Žemėje palieka dalelę savo dieviško spindėjimo, ugnį, kuri nepavaldi tamsos ir griovimo jėgoms. Liepsna simbolizuoja tiesą tamsos pasaulyje, skendinčiame nuodėmėse ir netikėjime. Šildanti ir apjungianti žmones, dieviška ugnis lyg švyturys dega tamsoje, ji padeda mums surasti tikrąjį kelią dorai pragyventi iki pavasario.
Kai saulė vėl sugrįš visame savo gražume ir didingume – prasidės Nauja Diena.
Kad būtų lengviau išgyventi tamsųjį metų laikotarpį, Vaikutėnų kaimo bendruomenė, rugsėjo 21 dieną šventė Rudens lygiadienį. Žengėme pro simbolinius Rudens lygiadienio vartus, linkėjome vieni kitiems stiprybės ir sveikatos, dėkojome dievui Žemininkui už gausų derlių, aukojome vaisingumo simbolį ožį, taip pat užkalbėjome ugnį, kad išpildytų mūsų norus, deginome ornamente sudėliotas žvakutes. Atlikę magiškas apeigas, pozityviomis mintimis ir ramybe širdyse, išsiskirstėme į namus.
Labai ačiū Petrui Puodžiukui, Jūratei Bliuvienei, Laimai ir Aldonai Zabarauskaitėms, Virginijai Greičiūnienei, Linai Lingytei, Urtei ir Martai Mašanauskaitėms už šiaudinį ožį – vaisingumo simbolį. Ačiū Nijolei Urbonienei už nuostabius vainikus, kuriais pasipuošė mūsų mergaitės, ačiū Laurai Berniūnienei už renginio vedimą, Pauliui Vaitiekėnui už renginio įgarsinimą. Ačiū Lilijai, Miglei ir Mindaugui Mickoniams, Valdui Lamauskui, Ugnei Vaitiekėnaitei prisidėjus prie renginio įvairių darbų, ir didelis ačiū visiems, dalyvavusiems mūsų šventėje.

Informacija Vilijos Puodžiukienės, nuotraukos Jūratės Bliuvienės
Daugiau nuotraukų Vaikutėnų krašto bendruomenės fakebook paskyroje