Spausdinti

2018 12 15 BendraKatalikų pasaulis laukia didžiausios metų šventės-kūdikėlio Jėzaus gimimo, šv. Kalėdų dienos.
Pačkėnų krašto bendruomenė ir laisvalaikio centras jau ketvirtus metus organizuoja prakartėlių parodą-konkursą, kuris jau antrus metus tampa respublikiniu renginiu vietiniams ir rajono žmonėms.
Šiais metais į parodą-konkursą buvo pristatytos 34 (16 suaugusių ir 18 vaikų) kurtos prakartėlės, kurios atkeliavo iš Ignalinos, Anykščių, Kauno, Panevėžio, Šakių, Utenos miesto ir miestelių, vietinių pačkėniškių, kurias kūrė šeimos, bendruomenės, ugdymo įstaigos, suaugę ir vaikai. Pačkėnų laisvalaikio centro kultūros specialistė Loreta Mikalauskienė pasidžiaugė, kad 2015 metais kilusi idėja rengti prakartėlių parodą (kuri tais metais buvo eksponuojama lauke, prie bendruomenės namų), virto į tikrai rimtą renginį, o prakartėlių kūrimas parodė, kokia širdimi reikia artintis prie Jėzaus gimimo slėpinio esmės, kurią labai gražiai paaiškino ir dvasingumo įnešė į atidarymo šventę atvykęs Utenos Kristaus žengimo į dangų bažnyčios kunigas Kęstutis Palepšys. Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė džiaugėsi idėja ir stebėjosi prakartėlių kūrėjų išradingumu. Renginyje taip pat dalyvavo Utenos kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Zita Mackevičienė, Utenos seniūnijos seniūnas Saulius Gaižauskas.
Buvo pristatyta kompetentinga komisija: Utenos dailės mokyklos mokytojas Danius Galiauskas, Utenos raj. kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė, Utenos regiono vietos veiklos grupės pirmininkė Jolita Umbrasienė, Utenos moterų veiklos centro direktorė Vida Jackevičiūtė, Utenos Vyturių mokyklos progimnazijos dailės mokytoja Edita Ramelienė ir seniūnas Saulius Gaižauskas, kurie visus darbus ramiai įvertino 14 d.


Vertinama buvo medžiagos, atlikimo sudėtingumas, interpretacija, idėjos naujoviškumas, sprendimo būdai - kaip atvaizduojama kalėdinė Kristaus gimimo scena vaikų ir suaugusių kategorijose.
Šventės dieną atėjęs žiūrovas rinko po vieną labiausiai patikusią prakartėlę, į lapelį įrašydamas savo favorito numerį ir įmesdamas į balsavimo dėžutę. Tokiu balsavimo principu vadovaujasi organizatoriai, kad būtų kuo objektyvesnis vertinimas, tad ir komisijos nariai vertino tik eilės tvarka išdėliotus prakartėlių numerius, kurie paaiškėja susumavus visus rezultatus.
Kol buvo skaičiuojami žiūrovų balsai, klausėmės N. Elmininkų (Anykščių raj.) moterų ansamblio „ELMĖ“ (vadovė Irena Kuliuvienė) dainų ir posmų.
Netrukus Bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė paskelbė prakartėlių 2018 parodos – konkurso rezultatus. Nugalėtojams iš seniūno Sauliaus Gaižausko rankų buvo įteikta padėkos raštai, piniginiai prizai, o visiems dalyviams ir rėmėjų dovanos.
Suaugusiųjų kategorijoje: 1 vieta ir 60 eurų atiteko Oksanai Cibulskienei iš Droničėnų k., Utenos raj.
2 vieta ir 50 eurų - Vaikutėnų krašto bendruomenei, Utenos raj., 3 vieta ir 40 eurų - Laimai Zabarauskaitei, iš Vaikutėnų, Utenos raj., 4 vieta ir 30 eurų - Oksanai Žigienei iš Utenos, 5 vieta ir 20 eurų - Valerijai ir Evaldui Makoveckams iš Grybėnų k., Ignalinos raj.
Orginaliausia pripažinta - Oksanos Cibulskienės iš Droničėnų k., Utenos raj., meniškiausia - Ramutės Tutinienės, Utena; daugiausiai darbų (prakartėlės-karpiniai) - parodai pristatė Ramutė Bagdonavičienė iš N. Elmininkų, Anykščių raj., iš toliausiai atvežta prakartėlė - Evelinos ir Rimo Ježauskų iš Šakių r.; mažiausia - Bučelių šeimos kurta prakartėlė iš Vyžuonų, Utenos raj.
Vaikų kategorijoje: 1 vieta ir 30 eurų atiteko Justei Bernotaitei iš Utenos; 2 vieta ir 25 eurai - Lėjui ir Luknei iš Pačkėnų, Utenos raj.; 3 vieta ir 20 eurų - Akvilei Šapolaitei iš Utenos; 4 vieta ir 15 eurų - Smiltei Žigaitei iš Antalgės k., Utenos raj.; 5 vieta ir 10 eurų atiteko Panevėžio vaikų lopšeliui–darželiui „Gintarėlis“.
Orginaliausia prakartėlė, kuriai įžiūrėti reikia padidinimo stiklo, pripažinta - Urtės Cicėnaitės iš Grybėnų k., Ignalinos raj.; meniškiausia - Estelos Gimžauskaitės iš Sėlės k,; daugiausiai darbų (2) parodai pristatė - Izabelė Mikalačiūnaitė iš Utenos; ir iš toliausiai atvežta prakartėlė - Gretos Kardelytės iš Ignalinos.
Daugiausiai žiūrovų balsų suaugusiųjų kategorijoje surinko Valerijos ir Evaldo Makoveckų iš Ignalinos gaminta prakartėlė-28 balsai. Tik vienu balsu atsiliko Vaikutėniškiai, surinkę 27 žiūrovų balsus. Vaikų grupėje daugiausiai žiūrovų simpatijų atiteko Uteniškės Justės Bernotaitės sukurtai prakartėlei.
Fojė veikė Kalėdinė mugė. Čia buvo prekiaujama pačių pagamintais suvenyrais, šilkinėmis skarelėmis, kalėdiniais vainikais, arbatomis, kalėdiniais meduoliais, saldainiais, kūčiukais ir kitomis gėrybėmis. Grybėnų bendruomenė atsivežė daugybę kaimiško sviesto, sūrių, kuriuos lankytojai kaip mat išgraibė. Atvežė ir medaus, keptų saldumynų, netgi kojinių ir pirštinių primezgė.
Mugės metu klumpdirbys Vytautas Šėmelis pristatė savo išleistą vadovėlį „Nusidrožk klumpes pats“, taip pat prekiavo klumpėmis ir įvairiais suvenyrais, pagamintais iš medžio.
Organizatoriai dėkoja visiems dalyviams, kurie nepagailėjo savo brangaus laiko ir sukūrė tikrus meno kūrinius ir tiems kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie šventės-parodos ir kalėdinės mugės organizavimo. Šventės rėmėjams: Utenos rajono savivaldybei, Pačkėnų krašto bendruomenei, Raganų muziejui. Utenos VVG grupei, Utenos rajono savivaldybei už įsteigtus prizus, kurie atiteko žiūrovų simpatijų sulaukusiems prakartėlių autoriams.
Prakartėlių parodą galima aplankyti iki 2019 m. sausio 4 d. Pačkėnų laisvalaikio centre, darbo dienomis nuo 10.00 iki 17.00 val.

Informacija Danos Žigienės, nuotraukos Sauliaus Gaižausko, Loretos Mikalauskienės, Danos Žigienės.

 

Daugiau nuotraukų Pačkėnų krašto bendruomenės facebook.