Spausdinti

 

2023 02 17 Bendra Vasario 16-ąjai  - Lietuvos valstybės atkūrimo dienai paminėti  Vaikutėnų laisvalaikio centro renginių organizatorė Jūratė Bliuvienė kartu su Vaikutėnų krašto bendruomene  surengė  pėsčiųjų žygį  į Droničėnų kapinaites,  kur palaidoti Lietuvos partizanai. Droničėnų kaimo kapinės neveikiančios, užima 0,04 ha plotą. Yra nedideliame pakilime, miškelyje. Apjuostos ganyklomis. Yra keli kapai. Antkapiniai paminklai akmeniniai, teraciniai, geležiniai kryžiai. Palaidojimų datos: 1882 m., 1945 m., 1946 m. Palaidoti keli Lietuvos partizanai: Bronius Doveika (1928–1945), Jonas Graužinis (1926–1945), Algirdas Mitalas (1924–1945 06 17), Bronius Paragys (1920–1945 06 17), Vladas Paragys (1926–1946).

 Su lietuviška atributika ir gera nuotaika susirinko tikrai gausus būrys mylinčių Lietuvą dalyvių iš Vaikutėnų, Jotaučių,  Droničėnų  ir Spitrėnų.  Žygeivius pasitiko Droničėnų kaimo gyventojai Aleksandra Juodienė, Laima Medvedevienė, Rimantas Biržietis, Snieguolė ir Saulius Latvėnai, palydėjo žygeivius iki kapinaičių ir išsamiai papasakojo apie ten palaidotus partizanus ir jų meilę Lietuvai. Dalyvavo apie trisdešimt  penkis dalyvius.  Aplankę kapinaites grįžome į Vaikutėnų parką, šildėmės prie  laužo, vaišinomės gardžia kopūstiene ir atsineštomis vaišėmis, degustavome Vytauto Šemelio iš Sirutėnų naminį vyną  pagamintą iš slyvų, šaltalankių, raugerškio uogų.

 Tai tikrai buvo puiki proga visiems praleisti daugiau laiko kartu, sužinoti daugiau apie savo krašto didvyrius ir pasijusti vieningiems.   

Ačiū Aleksandrai  Juodienei, Laimai Medvedevienei, Rimantui Biržiečiui  už papasakojimą apie seniai nebeveikiančias Droničėnų kapinaites ir jose palaidotus partizanus. Labai norime padėkoti Astai Vilkienei iš Jotaučių ir jos nuostabioms anūkėms už Lietuvos gimtadieniui skirtas dainas  ir eilėraščius. Ačiū visiems dalyvavusiems, ištikimiausiems bendruomenės nariams už gerą nuotaiką ir bendrystę.

Informacija Jūratės Bliuvienės, nuotraukos Skaidrės Raslanienės ir Vidos Kundrotaitės.