Spausdinti

IMG 20181013 141712Rudenišką, saulėtą ir šiltą spalio 13 d. susirinkome į praktinį – pažintinį saugaus eismo renginį, kuriame aiškinomės kelio ženklų reikšmę ir stebėjome eismą, vykstantį Vaikutėnų gyvenvietėje. Susirinkę prie laisvalaikio centro, pirmiausiai užsukome į biblioteką, kurioje veikia Tauragnų ir Saldutiškio mokinių darbų paroda. Bibliotekos vedėja V. Masiulienė pristatė vaikų darbelius, kurie skirti Lietuvos 100-mečiui. Vaikutėnų gyvenvietė nutolusi nuo Utenos vos 3 km, įsikūrusi prie kelio Kaunas – Zarasai. Šiuo judriu keliu kiekvieną dieną pravažiuoja daugybė lengvųjų ir sunkiasvorių mašinų. Gyvenvietėje yra pastatyta įvairių formų ir reikšmių eismą reguliuojančių ženklų: informaciniai, įspėjamieji, nukreipiamieji, nurodomieji ir kt.. Eidami gatvėmis, kurių yra devynios, aiškinomės, aptarinėjome, diskutavome apie kiekvieną prieitą kelio ženklą. Tik įvažiavus į gyvenvietę, vairuotojus pasitinka kelio ženklas ,,Įsijunk šypseną“, kuris visada praskaidrina nuotaiką. Greitį ribojantis kalniukas, sumažina važiuojančių greitį. Kad saugiai pasiektumėme autobusų stotelę yra pėsčiųjų takas ir įrengta požeminė pėsčiųjų perėja. Pastatytas greičio matuoklis, kuris drausmina greičio mėgėjus. Vaikutėniškiai puikiai žino, kad šis matuoklis puikiai veikia, nes matome labai dažnai jį blyksint atvažiuojantiems ir nuvažiuojantiems nedrausmingiems vairuotojams. Pastebėjome, kad pamatę mus stebinčius eismą, vairuotojai sulėtindavo greitį, o važiavę be šviesų, jas tuo pat įsijungdavo.

Džiugu, kad daugelis vairuotojų mus geranoriškai sutiko signalizuodami, o keleiviai mums mojuodami. Mes atsakėme tuo pačiu, linkėdami jiems saugios kelionės. Įsitikinome, kad šiuo keliu vyksta intensyvus eismas, todėl visi turime būti labai atsargūs eismo dalyviai. Vairuotojai turi laikytis kelio ženklų reikalavimų, o pėstieji nešioti šviesą atspindinčias priemones. Artėjant tamsiam metų laikotarpiui, spalio mėnesį minima atšvaitų diena, privalome nešioti atšvaitus. Saugumu privalome rūpintis kiekvienas, net mažytis atšvaitas gali išgelbėti gyvybę. Grįždami namo užsukome į šalia kelio esantį parką, kuriame rinkome ąžuolo giles, kankorėžius, kaštonus būsimiems adventiniams darbeliams.
Labai ačiū renginyje dalyvavusiems vaikams, tai Elijai Gylytei, Rusnei ir Luknei Budrytėms, Martai ir Urtei Mašanauskaitėms, taip pat Angelei Mikšienei, Jolantai Gylienei, Rimai Sinkevičienei, Jūratei Bliuvienei, Laimai ir Aldonai Zabarauskaitėms. Šioje kelionėje įgijome praktinių žinių apie eismą, bei grožėjomės rudens spalvų mozaika.
Daugiau nuotraukų galite matyti Vaikutėnų fakebook paskyroje

Informacija Laimos Zabarauskaitės, nuotraukos Jūratės Bliuvienės