Utenos rajono savivaldybės administracijos Kaimo ir bendruomenių reikalų skyrius informuoja, kad pieno ir mėsos gamintojai birželio 11-30 d. kviečiami teikti paraiškas valstybės pagalbai gauti.

Pieno gamintojams:

Valstybės pagalba bus skiriama tiems pieno gamintojams, kurių vardu Ūkinių gyvūnų registre (toliau – ŪGR) 2020 m. birželio 1 d. buvo registruotų pieninių karvių. Taip pat pieno gamintojai Žemės ūkio ir kaimo verslo registre turi būti užregistruoti kaip valdos valdytojai arba partneriai ne vėliau kaip iki 2020 m. birželio 1 d.

Preliminarus pagalbos už pieninę karvę dydis – 77 Eur. Tikslus išmokos dydis bus patvirtinamas atskiru ministro įsakymu po paraiškų rinkimo.

Mėsos gamintojams:

Pagalba bus teikiama galvijų laikytojams, kurie išlaikė galvijus ne mažiau kaip 6 mėnesius ir pardavė juos rinkai nuo 2020 m. balandžio 1 d. iki 2020 m. lapkričio 30 d. aukščiau nurodytais pagalbos teikimo etapais.

Pasibaigus kiekvienam pagalbos teikimo etapui bus įvertinama, ar bendros vidutinės Lietuvos galvijų laikytojų, pardavusių galvijus, pajamos buvo bent 5 proc. mažesnės už buvusias prieš įvedant karantiną dėl COVID-19 ligos. Pagalba bus mokama tik tuo atveju, jei bus tenkinama ši sąlyga.

Taip pat galvijų laikytojai Žemės ūkio ir kaimo verslo registre turi būti užregistruoti kaip valdos valdytojai arba partneriai ne vėliau kaip iki 2020 m. birželio 1 d. 

Parama mokama tik kai ūkininkas parduoda galvijus įmonei, užsiimančiai žemės ūkio produktų perdirbimu, arba perpardavėjui.

Pagalba neteikiama, kai ūkininkas pats parduoda savo galvijo mėsą vietos rinkoje galutiniams vartotojams ir parduodant galviją iš ūkio į ūkį, t. y., kai ūkininkas parduoda galvijus kitam ūkininkui veisimui arba reguliariai pirminiam pieno / mėsos gaminimui ir pan.

Paraiškos pagalbai gauti bus renkamos nuo birželio 11 d. iki liepos 15 d. (įskaitytinai) – už galvijus, parduotus rinkai per pirmąjį pagalbos teikimo etapą (nuo balandžio 1 d. iki birželio 30 d.).

Už galvijus, parduotus rinkai per antrąjį pagalbos teikimo etapą (nuo liepos 1 d. iki rugsėjo 30 d.) - spalio 1 -15 dienomis (įskaitytinai).

Už galvijus, parduotus rinkai per trečiąjį pagalbos teikimo etapą (nuo spalio 1 d. iki lapkričio 30 d.) paraiškos pagalbai gauti bus renkamos gruodžio 1 - 4 dienomis (įskaitytinai).

Siekiant supaprastinti paraiškų teikimą galvijų laikytojams, numatyta, kad teikdamas paraišką už pirmąjį ar antrąjį pagalbos teikimo etapą, galvijų laikytojas gali vienoje paraiškoje pažymėti, kad prašo pagalbos ir už kitus būsimus pagalbos teikimo etapus, jeigu galvijų laikytojas tais etapais planuoja parduoti rinkai galvijus.

Pagalbos dydžiai:

130 Eur bus mokama už parduotą ne mažiau kaip 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) galviją.

100 Eur - už parduotą ne mažiau kaip 6 mėnesių amžiaus pieninės veislės (grynaveislį, kelių pieninių veislių mišrūną), pieninės-mėsinės veislės mišrūną galviją.

Tiek pat -100 Eur – bus mokama už parduotą  nuo 6 iki 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) atjunkytą veršelį.

Paraiškas pieno ir mėsos gamintojai galės teikti š. m. birželio 11–30 d. savo seniūnijoje arba savivaldybėje, Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriuje, adresu Utena, Utenio a. 4, 320 kab. Informacija teikiama tel.: (8 389) 640 12.

Joomla templates by a4joomla