Spausdinti
Kategorija: Žemės ūkio aktualijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau - VMVT) nuo š. m. balandžio 23 d. fiksuoja atvejus apie nugaišusius gyventojų savo reikmėms laikytus paukščius. Pranešimus apie paukščių gaišimus pateikę asmenys teigė, kad paukščius buvo pirkę iš mobilių paukščių pardavėjų. Atsivežus į savo ūkius naujai įsigytus paukščius, iš pradžių jokių sveikatos pakitimų pastebėjo, tačiau po keturių-penkių dienų tiek naujai įsigyti, tiek ir anksčiau ūkiuose laikyti savi paukščiai pradėjo staiga gaišti, prieš gaišimą mėlynuodavo barzdelės bei skiauterės. Gyventojų iš neaiškių prekiautojų įsigyti naminiai paukščiai, kaip vėliau paaiškėjo, buvo užsikrėtę pavojinga paukščių gripo viruso atmaina.

VMVT inspektoriams atliekant epizootinius tyrimus, pirminiais duomenimis nustatyta, kad paukščiai buvo įsigyti Vilniaus apskrityje iš nelegalių pardavėjų Maišiagaloje, Rudaminoje ar Lentvaryje, kurie nebuvo įregistravę savo veiklos, neturėjo paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančių dokumentų. VMVT jau identifikavo keletą tokių pardavėjų, jiems bus taikomos atitinkamos poveikio priemonės.

Paukščių laikymo vietoje nustačius paukščių gripo virusą, kad liga neplistų, visi likę gyvi paukščiai saugiai sunaikinami ir utilizuojami, o paukščių laikymo patalpos valomos ir dezinfekuojamos, imamasi visų reikiamų priemonių, kad virusas nebūtų išplatintas į kitas paukščių laikymo vietas. Balandžio 26 d. VMVT duomenimis, Lietuvoje jau patvirtinta 17 didelio patogeniškumo (agresyvios H5N8 atmainos) paukščių gripo protrūkių Vilniaus miesto ir rajono, taip pat Trakų, Širvintų ir Molėtų rajonų bei Elektrėnų savivaldybių ūkiuose, kuriuose jau sunaikinta daugiau kaip 400 vištų.

Labai greitai plintančio paukščių gripo pasekmės gali būti itin skaudžios visiems paukščių augintojams ir šalies ekonomikai. Juk net ir dėl vieno neatsakingo ūkininko, jeigu jo ūkyje būtų nustatytas paukščių gripo protrūkis, ne tik jis pats, bet ir šalia esantys dideli paukštynai, tiekiantys produkciją tiek Lietuvos rinkai, tiek ją eksportuojantys, gali patekti į apsaugines zonas, iš kurių kurį laiką nebus leidžiamas produkcijos eksportas. Tad kiekvienas paukščių laikytojas ne tik tiesiogiai atsakingas už savo paukščių sveikatą ir tinkamą jų laikymą, bet ir gali tapti viso regiono ekonominio suvaržymo problema, jei dėl jo kaltės užkrečiamoji gyvūnų liga išplis. VMVT primygtinai ragina apie paukščių susirgimus ir gaišimus kuo skubiau informuoti VMVT inspektorius ir jokiu būdu neslėpti paukščių gaišimų, neužkasinėti paukščių gaišenų paslapčia, nes išaiškinti tokie atvejai bus perduodami teisėsaugai.

VMVT Utenos departamentas primena, kad paukščius reikėtų pirkti tik iš patikimų prekiautojų – gyvais paukščiais prekiauti gali tik atitinkamus leidimus turintys asmenys ir paukštininkystės ūkiai. Prekiauti galima tik tose miestų, miestelių, kaimų turgavietėse ar kitose vietose, kurios yra suderintos su savivaldybėmis ar seniūnijomis. Pasitikrinti, ar naminių paukščių auginimo ūkis yra registruotas, galima VMVT internetiniame puslapyje https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, kodai – 74 ir 75.

Gyvais paukščiais prekiaujantis registruotas pardavėjas turi turėti paukščių įsigijimą ir kilmę patvirtinančius dokumentus bei užtikrinti tinkamas jų transportavimo ir laikymo sąlygas, vesti paukščių apskaitą ir, pirkėjui paprašius, pateikti dokumentus apie paukščių kilmę, sveikatos būklę ir veislę. Perkant nors ir vieną viščiuką, prekiautojas privalo pirkėjui išduoti dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų visa reikalinga informacija. Tokio dokumento svarbu reikalauti dar ir todėl, kad šios informacijos reikia norint ištirti skundą dėl įsigytų netinkamų paukščių.

Kad paukščių gripas neplistų toliau, labai daug lems žmonių sąmoningumas. Svarbu suprasti, kad užkrečiamosios ligos valstybių sienų nepaiso, o tokioje situacijoje noras sutaupyti ir pigiau įsigyti paukštį gali kainuoti į savo ūkį parsineštą greitai plintančią ligą bei sukelti didelių nuostolių kitiems.

Labai svarbu, kad pastebėję neįprastą padidėjusį naminių paukščių gaišimą, netipinę laikomų paukščių elgseną – jiems nustojus lesti, gerti, pasireiškus apatijai, atsiradus barzdelių ar kitokių odos pakitimų, laikytojai apie tai kuo skubiau praneštų VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403 ar artimiausiam VMVT regioniniam padaliniui. Atvykę specialistai įvertins situaciją, paims mėginius ištirti dėl paukščių gripo viruso.

VMVT Utenos departamento informacija

Paruošė: patarėjas Alvydas Stukas