Spausdinti
Kategorija: Žemės ūkio aktualijos

2019 m. balandžio 1 d. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-187 patvirtintos Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių" įgyvendinimo taisyklės.
Pagal priemonę remiamos veiklos sritys, susijusios su aplinkai nekenksmingų ūkininkavimo sistemų skatinimu. Parama pagal veiklos sritį „Išmoka ūkininkaujantiesiems vietovėse, kuriose esama didelių gamtinių kliūčių" skiriama kasmet už kiekvieną žemės ūkio paskirties žemės hektarą, siekiant kompensuoti paramos gavėjams dėl didelių gamtinių kliūčių žemės ūkio gamybai patirtas papildomas išlaidas ir prarastas pajamas.
Šiais metais paraiškos bus renkamos pagal 2018 metais patvirtintas didelių gamtinių ir kitų specifinių kliūčių turinčių vietovių ribas. Į šią teritoriją pakliūna visos Utenos rajono seniūnijos.
Kompensacinė išmoka pagal šią priemonę - 61,60 Eur/ha. Ji mokama tik tiems pareiškėjams, kurie vykdo žemės ūkio gamybą. Deklaruojantiems pievas ir (ar) ganyklas privaloma sąlyga kaip ir ankstesniais metais, turėti bent 0,25 SG/ha pievų ir (ar) ganyklų. Ūkiniai gyvūnai ūkyje turi būti išlaikyti ne trumpiau kaip 12 mėnesių (nuo praėjusių metų rugpjūčio 1 d. iki einamųjų metų liepos 31 d.). Ūkinių gyvūnų laikymo vieta turi būti registruota gamtinių/kitų specifinių kliūčių turinčioje vietovėje ar vietovėje, kuri neteko mažiau palankių ūkininkauti vietovių statuso, arba besiribojančioje su šiomis vietovėmis teritorijoje.
Paraiškų teikimo pradžios data – 2019 m. balandžio 15 d.
Paraiškos priimamos seniūnijose.

Utenos  rajono savivaldybės informacija