Informuojame, kad Utenos rajono savivaldybės tarybos 2022 m. birželio 30 d. sprendimu Nr. TS-167 buvo patvirtintas Nenaudojamų, apleistų kitos paskirties žemės sklypų Utenos rajone nustatymo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas), kuris įsigalios nuo 2023 m. sausio 1 d.

Vadovaujantis Aprašu seniūnijų seniūnai ar jų įgalioti asmenys savo seniūnijos teritorijoje atrinks nenaudojamus, apleistus žemės sklypus, identifikuos jų savininkus ar valstybinės žemės nuomininkus (naudotojus) (toliau – žemės naudotojai) ir sudarys preliminarų nenaudojamų, apleistų nuosavybės teise valdomų, nuomojamų (naudojamų) iš valstybės, kitos paskirties žemės sklypų sąrašą (toliau – Sąrašą), kurie bus perduodami Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintai komisijai. Komisija apsvarsčiusi seniūnų pateiktų Sąrašus, iki liepos 10 d. sudarys bendrą preliminarų apleistų žemės sklypų sąrašą. Komisija per 5 (penkias) darbo dienas po bendro preliminaraus Sąrašo sudarymo informuos žemės naudotojus apie numatomą žemės sklypų įtraukimą į Utenos rajono savivaldybėje esančių nenaudojamų, apleistų žemės sklypų Sąrašą.
Žemės naudotojai, kurių žemės sklypai numatomi įtraukti į preliminarų Sąrašą, nuo pranešimo paskelbimo ar išsiuntimo dienos, galės iki rugpjūčio 15 d. pateikti raštu seniūnijai prašymą ir dokumentus, įrodančius, kad žemės sklypas neatitinka apraše nurodytų kriterijų, t. y. žemės sklypas nėra apleistas (nėra apaugęs menkaverčiais medžiais ir krūmais, piktžolėmis ir pan., nušienautas); žemės sklype nėra laikomas statybinių medžiagų ir (ar) metalo laužas ir (ar) aplinką teršiančios, higienos ir sanitarijos normų neatitinkančios medžiagos ar daiktai (akivaizdžiai netvarkingos, techninių reikalavimų neatitinkančios transporto priemonės, jų dalys, nenaudojami statybiniai vagonėliai ir pan.), nėra kaupiamos šiukšlės. Seniūnai, išnagrinėję pareiškėjo prašyme išdėstytus motyvus, pateiktus dokumentus, patikrinus žemės sklypo būklę vietoje, savo išvadas bei rekomendacijas dėl žemės sklypo išbraukimo iš preliminaraus Sąrašo pateiks Komisijai iki rugpjūčio 20 d. Komisija, per 3 darbo dienas išnagrinėjusi ir įvertinusi seniūnų pateiktas išvadas ir rekomendacijas, priims sprendimą dėl sklypo išbraukimo iš preliminaraus Sąrašo. Komisija iki einamųjų metų rugpjūčio 25 d. sudarytą Sąrašo projektą pateiks atsakingiems skyriams, kurie vadovaudamiesi Komisijos sprendimu parengs Administracijos direktoriaus įsakymų projektus (nenaudojamų, apleistų nuosavybės teise valdomų žemės sklypų sąrašą ir nenaudojamų, apleistų nuomojamų (naudojamų) iš valstybės žemės sklypų sąrašą) ir ne vėliau kaip iki rugsėjo 1 d. teiks tvirtinti Administracijos direktoriui. Patvirtintas nenaudojamų, apleistų nuosavybės teise valdomų žemės sklypų sąrašas ne vėliau kaip iki rugsėjo 1 d. bus pateiktas Valstybinei mokesčių inspekcijai prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos dėl apmokestinimo žemės mokesčio tarifu, o nenaudojamų, apleistų nuomojamų (naudojamų) iš valstybės žemės sklypų sąrašą dėl apmokestinimo žemės nuomos mokesčio tarifu Turto valdymo skyriui.

Informuojame, kad nenaudojamų, apleistų kitos paskirties žemės sklypų žemės naudotojams bus taikomas padidintas Utenos rajono savivaldybės tarybos nustatytas žemės mokesčio ar valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifas už nenaudojamą, apleistą žemę.

Aktualią informaciją galima rasti čia: https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/a0c66fc0f8ae11ecbfe9c72e552dd5bd?positionInSearchResults=0&searchModelUUID=102814dc-1607-45d3-b832-3ebed5b62a38

Utenos rajono savivaldybės administracija

Joomla templates by a4joomla